duminică, 8 martie 2015

DJ Nunta, Botez si cum a aparut profesia?


In ani 50, discotecile existau sub numele generic de cluburi de dans unde se canta exclusiv muzica live. 

La data de 19 Octombrie 1959 era inaugurată prima discotecă din lume. Se întâmpla în Germania Federală, la Aachen. În acea perioadă, sălile de dans erau la ordinea zilei, pretutindeni în lume. Oamenii veneau şi dansau pe muzica unei trupe, care de cele mai multe ori se producea cu cover-uri. În acea zi, fostul restaurant Scotch Club îşi redeschidea porţile, ca sală de dans. Patronul nu a dorit însă să angajeze o trupă live şi a apelat la un magnetofon. 

Klaus Quirini, un jurnalist care relata evenimentul, era la fel de plictisit ca majoritatea celor prezenţi. S-a dus la locul de emisie şi a început să prezinte melodiile, în stilul reporterilor de ştiri, anunţând titlurile pieselor şi numele interpreţilor. Cea dintâi piesă pe care a difuzat-o a fost un hit al momentului Ein Schiff wird kommen, interpretată de Lale Andersen.
Stilul său s-a bucurat de un succes instantaneu şi omul a rămas ca disc-jockey, devenind astfel primul DJ din toate timpurile. Sub titulatura DJ Heinrich, i-a adunat pe ceilalţi DJ şi a pus bazele unui sindicat, pentru ca această meserie să fie recunoscută de stat şi să se bucure de beneficiile aferente.

Udo Jürgens, Peter Maffay, The Rattles şi Giorgio Moroder, cu toţii şi-au început carierele în Scotch Club. Codul vestimentar era dintre cele mai stricte şi nu de puţine ori oamenii de ordine nu au permis accesul unor vedete, dacă nu veneau îmbrăcate la cravată. Clubul şi-a închis porţile în 1992. 

Vizavi, la adresa Dahmengraben 7, există şi în prezent o altă discotecă veche, aflată încă în funcţiune – Le Bistro. De la această inaugurare, din 1959, s-au deschis mai multe discoteci în Aachen şi în alte oraşe importante din Germania. Atunci când se deschidea primul club în Statele Unite, în Aachen existau deja 17 discoteci.

In anii ’70, John Travolta si filmul Saturday Night Fever au dat un nou impuls curentului care se impunea tot mai mult in lumea cluburilor.


In anii ’80 au aparut noi produse in sprijinul Dj-ilor efecte electronice comandate cu ajutorul unei unitati centrale, CD Playerele, Mixerele Dj si celebrul glob acoperit cu bucati de oglinda.

by: DJ Tandem Nunta, Botez Bucuresti
      DJ Tandem Nunta, Botez Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu